Det vill vi se i höstbudgeten 

Äldrepolitik | 20 augusti 2024

Snart kommer regeringens höstbudget. Den är avgörande för hushållens ekonomi under det kommande året och det finns mycket regeringen kan göra för äldre med små ekonomiska marginaler. Vad regeringen satsar på vet vi inte, men vår medlemstidning Här&Nu har frågat vår förbundsordförande Liza di-Paolo Sandberg vad hon tycker att regeringen bör göra.  

Den 20 september lägger regeringen fram sin höstbudget, eller som den egentligen heter – Budgetpropositionen, till riksdagen. Det är i den som regeringen ger sina förslag på hur de vill att statens inkomster och utgifter ska fördelas under det kommande budgetåret.   

Det är riksdagen som sedan beslutar om budgetpropositionen ska gå igenom eller inte. Gör den det börjar den nya budgeten att gälla efter årsskiftet. Går den inte igenom blir det regeringskris, men det är en annan fråga.  

Budgetpropositionen är alltså regeringens viktigaste styrmedel för hur statens pengar ska fördelas. Det är här som regeringen kan satsa på det som den anser är viktigt, och dra ner på utgifter som anses mindre viktiga. Man kan säga att det är med denna budgets hjälp som regeringen för Sverige åt det håll den vill. Det är här vi ser vad regeringen prioriterar. 

Regeringens budgetförslag kan ha stor påverkan på varje medborgares ekonomi. Det kan röra sig om förändringar av skatter och bidrag. Pensionerna omfattas inte av budgeten, men väl hur mycket skatt vi betalar på till exempel inkomster och pensioner. Vill staten till exempel att vi ska sluta röka eller äta mindre socker, kan skatter på dessa produkter höjas. Vill regeringen att vi kör mer bensinbilar kan de sänka skatten på drivmedel, och så vidare. Budgetpropositionen påverkar våra liv på många sätt i vardagen.  

Liza, vad är det viktigaste du vill se i höstbudgeten?
– Det viktigaste nu är att det kommer mer pengar för att stärka välfärden. Det behövs mer pengar till både kommuner och regioner, så att de kan sluta med de här stora nedskärningarna som pågår. Det måste bli en långsiktig finansiering så att de inte bara skickar tillfälliga pengar för att ta hand om det mest akuta. Det måste vara något som är hållbart. Regeringen måste se till att det finns pengar för att anställa personal.  

Det verkar ju svårt att rekrytera personal och varje år läser vi att det saknas vårdpersonal, framför allt på sommaren.
– När det är ont om kompetent personal är det ju viktigt att äldreomsorgslyftet inte blir något tillfälligt, utan att man gör en satsning och förlänger det så länge behovet kvarstår. Vi har ju krävt att man tillsätter en kommission för äldreomsorgen eftersom det ser så olika ut runt om i landet beroende på var man bor. Det ska inte vara så, man ska kunna vara trygg med att det finns en säker och bra äldreomsorg oavsett var man bor. 

Har du några indikationer från regeringen om vad de vill?
– Nej, det finns inte. Så fort vi har försökt prata om de här sakerna i regeringens pensionärskommitté eller vid andra tillfällen när vi träffar några av statsråden, är det svårt att få några svar.  

Vad kan du se för förslag som snabbt skulle kunna lyfta äldre ekonomi?
– Det är en sak att pensionerna måste höjas, men det tror jag inte kommer i höstbudgeten. Det behövs ett omtag på hela pensionssystemet så att det blir hållbart, men det bestäms inte av budgeten. 

Kan man tänka sig skattesänkningar?
– Jobbskatteavdragen är nog bra i och för sig. Man kan tänka så här att om alla får sänkt skatt får även vi äldre sänkt skatt på pensionerna, men det vore bättre att satsa de pengarna där de behövs inom välfärdsområdet och se till att de hamnar där i första hand i stället för ytterligare jobbskatteavdrag. I grunden är det bara så att det är pensionerna som måste upp. 

Text: Markus Dahlberg, redaktör Här&Nu