SKPF på plats när riksdagen öppnade

Äldrepolitik | 10 september 2024

I dag öppnade riksdagen igen efter sommaren. SKPF Pensionärernas Liza di Paolo-Sandberg deltog på plats: ”Under det här riksdagsåret vill vi se politik som på allvar förbättrar vardagen för oss pensionärer”.

Under tisdagen samlades de 349 ledamöterna och en mängd gäster i riksdagen för att starta ett nytt arbetsår. Statsminister Ulf Kristersson gav också sin regeringsförklaring, med en summering av de viktigaste frågorna för regeringen.

“Statsministern lovar oss ett tryggare, rikare och mer omtänksamt Sverige. Men för att det ska bli verklighet för alla oss pensionärer krävs fler konkreta åtgärder som gör välfärden starkare och pensionerna mer jämlika”, säger Liza di Paolo-Sandberg.

SKPF Pensionärerna välkomnar beskedet om billigare tandvård för äldre från och med 2026 och kommer att bevaka hur reformen utformas. Skattesänkningen på pension som aviserats får dock inte förbundet att jubla. Förbundet ser hellre en översyn av pensionssystemet.

När det gäller de satsningar på hälso- och sjukvården och äldreomsorgen som hittills presenterats är Liza di Paolo-Sandberg inte övertygad:
“Det är helt fel att det tuffa ekonomiska läget i landet ska slå så hårt mot de som väntar på vård eller behöver omsorg för att klara vardagen. Så behöver det inte vara – regeringen borde ta ett större ansvar för att stoppa nedskärningarna i välfärden.”

SKPF Pensionärerna har flera tydliga förslag på vad riksdagspolitikerna borde prioritera under det kommande arbetsåret: