Ris och ros när äldre säger sitt om äldreomsorgen

Vård och omsorg | 8 oktober 2024

Fler äldre med äldreomsorg tycker själva att de mår bra, men omsorgen upplevs som sämre. Det framgår av Socialstyrelsens årliga äldreomsorgsenkät. I år svarar var tredje på särskilt boende att de uppskattar sin hälsa som ganska eller mycket god, jämfört med var fjärde för tio år sedan. Men när det gäller hur äldreomsorgen uppfattas syns försämringar på punkt efter punkt.

​Enkäten visar också att bara en av tre med hemtjänst vet om de har en fast omsorgskontakt, trots att det är en lagstadgad rättighet sedan 2022. Av de som trots allt har en fast omsorgskontakt, svarar många att de sällan eller aldrig träffar den.

De flesta tycker att personalens kunskaper i svenska är tillräckligt bra. Men en av fem på särskilt boende håller inte med, vilket kan göra dem ledsna samt leda till missförstånd, otrygghet och stress.

– När äldre själva får säga sitt är det tydligt att det finns fortsatt stora utmaningar i äldreomsorgen. En nyckel är att satsa på personalens utbildning. Utbildning krävs både för att vi ska få fler undersköterskor som kan vara fast omsorgkontakt och för att höja personalens språkkunskaper, säger SKPF:s Liza di Paolo-Sandberg.