Dags att lösa bemanningskrisen i Norrbottens äldreomsorg
Vård och omsorg | 22 oktober 2024
Nya uppgifter från Socialstyrelsen bekräftar det man vetat sedan länge: att bemanningsläget i äldreomsorgen i norr är kritiskt, och att det drabbar oss äldre. Nu måste staten och kommunerna tillsammans sätta stopp för denna eskalerande kris. Det skriver SKPFs förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg och Per-Ulf Sandström, distriktsordförande, SKPF Norrbottens län i en debattartikel i Norrländskan (19/10-24)
Här kan du läsa debattartikeln i sin helhet:
Ännu en gång står det klart att äldreomsorgen står mitt i en bemanningskris, och ännu en gång får vi ett kvitto på att det är här i Norrbotten som situationen är värst. Socialstyrelsen konstaterar i en ny lägesbild över årets sommarbemanning att skillnaderna i tillgången till vård- och omsorgspersonal är stora över landet. I södra Sverige bedömer lite mindre än hälften av kommunerna att de har haft personalbrist – i norra Sverige är andelen över 80 procent. Särskilt allvarligt är det i övre Norrland.
Bristen råder inte heller bara på sommaren, skriver myndigheten. Snön må vara ett faktum här och nu. Men frågar man omsorgschefer här i norr om bemanningsläget är det sommar året om, och det är inte något som värmer. Tvärtom slår det direkt mot den omsorg vi äldre får.
Socialstyrelsens lägesbild visar att personalbristen lett till att aktiviteter och insatser har ställts in eller skjutits upp. Det gäller fysiska och sociala aktiviteter, serviceinsatser och personlig omvårdnad. Djupt oroande är också att kvaliteten på läkemedelshanteringen har påverkats på vissa håll.
Det här får konsekvenser för äldres säkerhet, trygghet och livskvalitet. Nyligen har Institutet för mänskliga rättigheter också slagit fast att brister inom äldreomsorgen faktiskt innebär att äldres mänskliga rättigheter kränks.
Men skuggan ska inte falla över personalen, som dagligen och med engagemang sliter för att ge äldre den omsorg de behöver. Den nuvarande situationen är ett resultat av kronisk underfinansiering och bristande politiska insatser, både lokalt och nationellt. Institutet för mänskliga rättigheter har satt fingret på hur det kan vara möjligt: bristerna normaliseras på grund av ålderism.
Det kan inte få fortsätta så här, nu måste vi sätta stopp. Annars kommer läget att förvärras i takt med att vi äldre blir allt fler. Flera kommuner ropar på hjälp – de kan inte lösa bemanningssituationen själva.
Därför kräver vi att regeringen tillsätter en nationell kommission för att minska de stora skillnaderna inom äldreomsorgen, som vi också lyft tidigare. Vi behöver akuta åtgärder för att säkra en jämlik tillgång till omsorg över landet. Här är kompetensförsörjningen central.
Äldreomsorgen måste få tillräckliga ekonomiska resurser, och det är ett gemensamt ansvar för kommunerna och staten. Det är avgörande för att arbetsmiljön och arbetsvillkoren ska kunna förbättras. Endast det kan göra att fler vill börja arbeta inom äldreomsorgen och orkar stanna till pension.
Resurser är också en förutsättning för att olika former av välfärdsteknik ska kunna införas brett i kommunerna i Norrbotten. Digitala läkemedelsautomater kan exempelvis frigöra tid för personalen och de äldre, men tekniken används ännu i liten skala i länet.
Utöver det är en långsiktig satsning på kompetensutveckling helt nödvändig. Redan nu finns Äldreomsorgslyftet, där kommunerna får statsbidrag för att vidareutbilda omsorgspersonal. Men som det ser ut nu finns inga pengar till detta efter 2026. Därför uppmanar vi regeringen att förlänga satsningen med minst tio år. Kommunerna å sin sida behöver använda stödet och ge personalen möjlighet att delta i utbildning.
Vi har hört det förut: alla äldre ska kunna få god och jämlik vård och omsorg utifrån sina behov, oavsett bostadsort. Nu är det dags att det bli så på riktigt.
Liza di Paolo-Sandberg, ordförande, SKPF Pensionärerna
Per-Ulf Sandström, distriktsordförande, SKPF Norrbottens län
Foto: Johan Marklund
Här hittar du debattartikeln på NSD (där den ligger bakom en betalsida)