Få har en fast läkarkontakt

Vård och omsorg | 6 november 2024

Bara hälften av de över 80 år har en fast läkarkontakt inom primärvården, visar en ny rapport. ”Att få träffa en och samma läkare på vårdcentralen är både viktigt och lagstadgat. Nu måste regionerna prioritera upp frågan”, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Alla ska enligt lag kunna få en fast läkarkontakt i primärvården. Ändå är det bara knappt var tredje svensk som upplever att de har det, enligt en rapport från myndigheten Vård- och omsorgsanalys. Även bland äldre, som ofta har störst behov av att träffa en läkare de känner igen, är siffrorna låga. I åldern 60–79 år svarar drygt fyra av tio att de har en fast läkare. Av de som är 80 år eller äldre svarar hälften så.

Rapporten visar också att de som har en fast läkare mer än andra upplever att vårdpersonalen känner till viktig information om deras sjukdomshistoria och att det är lätt att komma i kontakt med sjukvårdspersonal när de behöver det.

– En namngiven fast läkare är viktig för att hålla ihop vården och skapa trygghet och kontinuitet, inte minst för oss äldre. Därför är det så frustrerande att se ännu en rapport som visar att det fortfarande är så få som har en fast läkarkontakt, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.

”Måste förändras”
Såväl regering som myndigheter och regioner arbetar sedan flera år tillbaka med att ställa om till en mer nära vård, där primärvården är navet. I det arbetet pekas fasta läkarkontakter på vårdcentralerna ut som helt centrala. Trots det står utvecklingen still på den punkten.

– Problemet är att regionerna inte flyttar tillräckligt med resurser till primärvården. Det är något som måste förändras för att ”nära vård” ska gå från att vara ett abstrakt begrepp till något som patienterna verkligen märker av i sin vardag, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Två regioner i botten
Hur långt landet 21 olika regioner kommit när det gäller fast läkarkontakt varierar stort. I region Kalmar, som toppar listan, svarar drygt fyra av tio i befolkningen att de har en fast läkarkontakt. I Kronoberg och Norrbotten är det inte ens var tionde som svarar så.