Hyreshöjningar kan tvinga bort äldre från hus och hem
Äldrepolitik | 28 november 2024
Idag (28/11) skriver vi en debattartikel i Altinget, tillsammans med Hyresgästföreningen och de andra pensionärsorganisationerna. De senaste årens kraftiga hyreshöjningar och ökade levnadskostnader har fått allvarliga konsekvenser för äldre. Och här menar vi att samhället måste ta ett större ansvar. Hur och på vilka sätt kan du läsa nedan.
Under de senaste åren har priserna på mat, energi och boende skjutit i höjden, vilket har gjort det allt svårare för pensionärer med små marginaler att få ekonomin att gå runt. Detta syns i mängden äldre som söker skuldsanering. För personer över 65 år har det sammanlagda skuldbeloppet dubblats sedan 2023, och allra tuffast är det för äldre kvinnor. Antalet kvinnor över 65 år som vänder sig till Kronofogden för skuldsanering har ökat med 13 procent sedan årsskiftet.
Ensamstående pensionärer särskilt utsatta
Nordiska ministerrådet har visat att det svenska pensionsgapet mellan män och kvinnor är störst i Norden. Det skiljer hela 28 procent i total pension mellan män och kvinnor i vårt land, att jämföra med Danmark där skillnaden är åtta procent. Kvinnor lever även generellt längre än sina respektive och blir därför lämnade med hela boendekostnaden. Ensamstående äldre kvinnor är därför överrepresenterade bland ensamhushåll med tuffare ekonomi och har det svårare att få pensionen att räcka till grundläggande utgifter som boende, mat och mediciner.
Cirka 22 procent av landets äldre bor i hyresrätt, för dem är boendekostnaderna den största utgiften och nu väntar därför svårare tider. Fastighetsägarna har föreslagit hyreshöjningar på upp till 15 procent för 2025, trots redan rekordhöga höjningar de senaste åren. För en ensamstående pensionär som redan vänt på varenda krona är det nästintill omöjligt att påverka sin situation. För många av de äldre är det inte bara en ekonomisk fråga utan en fråga om att kunna bo tryggt, utan att orimligt höga hyreshöjningar riskerar att tvinga dem att flytta.
Vi ser därför att det krävs ett större samhällsansvar från aktörerna på bostadsmarknaden och i politiken. Tuffa hyresförhandlingar pågår nu mellan Hyresgästföreningen och fastighetsägare. Hyresgästföreningens målsättning är att nå rimliga hyresöverenskommelser som hyresgästkollektivet kan hantera. Det är också avgörande att vi når överenskommelser som inte tvingar hyresgästerna att betala retroaktiva hyror, vilket skulle drabba särskilt utsatta grupper som ensamstående pensionärer.
Höj den allmänna pensionen
Bostaden är inte bara en handelsvara utan en grundläggande rättighet, enligt både FN och svensk grundlag. De privata fastighetsägarna kan därför inte skjuta över sina ökade kostnader på hyresgästerna utan att ta hänsyn till de ekonomiska realiteter som många äldre kvinnor och män lever med. Fastighetsägarna måste förstå att de har ett samhällsansvar.
Inkomstpensionens köpkraft har också gröpts ur rejält av prisökningarna de senaste åren. Nu krävs att politikerna i pensionsgruppen tar initiativ till rejäla höjningar av den allmänna pensionen som vi själva tjänar in till. Förslag om det utreds av regeringen just nu. För de mest ekonomiskt utsatta äldre behövs en justering av bostadstillägget så att det bättre följer med i bostadskostnaderna. Detta skulle kunna förhindra att antalet äldre som hamnar i skuldsättning och riskerar vräkning ökar ytterligare.
För många äldre är bostadstillägget ett viktigt stöd för att kunna klara av sina boendekostnader. Om detta stöd inte räcker till riskerar tusentals pensionärer, särskilt kvinnor, att få en ännu svårare ekonomisk situation, och i värsta fall förlora sina hem.
”Orättvist och omoraliskt”
För äldre, och särskilt de som är ensamstående, handlar boendet om mycket mer än bara tak över huvudet. Det är en fråga om livskvalitet, trygghet och förmågan att delta i samhällslivet. När en pensionär tvingas flytta från sitt hem av ekonomiska skäl, efter många år där den skapat sig ett liv, rutiner och en vardag i sina områden, kan det skapa en stark känsla av förlust och påverka både den fysiska och psykiska hälsan negativt.
Det är orättvist och omoraliskt att riskera att tvinga äldre som arbetat hela sitt liv och betalat in till välfärdssystemet att lämna sina hem på grund av helt orimliga hyreshöjningar. Fastighetsägare och staten måste tillsammans ta ansvar för att säkerställa att alla äldre, oavsett ekonomisk situation, kan fortsätta bo kvar i sina hem och leva ett värdigt liv. Det är vi skyldiga våra äldre.
Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna
Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen, ordförande Sveriges Konsumenter
Åsa Lindestam, ordförande PRO
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna