
Lagstadga om Pensionärsråd - vi skriver debattartikel i Altinget
Äldrepolitik | 26 mars 2025
I en debattartikel i Altinget kräver vi höjda statbidrag och lagkrav på pensionärsråd och att vi måste gå från ord till handling vad gäller kampen mot ensamhet.
Budskapen i den nya nationella strategin mot ensamhet är viktiga. Men nu måste vi gå från ord till handling. Vi som pensionärsorganisation behöver två saker för att växla upp kampen mot ensamhet: höjda statsbidrag och lagkrav på pensionärsråd.
En 67-åring som tappat kontakten med de tidigare arbetskamraterna. En 79-åring som sällan lämnar lägenheten på grund av alla trappor. En 87-åring vars telefon tystnat trots att telefonboken är fylld med nummer från ett helt liv. Den som är ensam är inte ensam i att känna så. Problemet med ofrivillig ensamhet är omfattande, och äldre är en särskilt utsatt grupp.
Därför är det så välkommet att Folkhälsomyndigheten nu har levererat Sveriges första nationella strategi mot ensamhet. Äntligen slås det fast att det inte bara är ditt eget problem om du lider av ensamhet – det är faktiskt ett problem för folkhälsan och hela samhället. Äntligen står det klart att ensamheten inte är ditt fel – den orsakas av strukturella hinder på samhällsnivå. Små ekonomiska marginaler, tillgänglighetsbrister i bostadsmiljön, digitalt utanförskap och fördomar är exempel på sådant som gör möjligheterna att delta i sociala sammanhang ojämlika.
De här ställningstagandena är betydelsefulla, för de tydliggör att aktörer på såväl nationell som lokal nivå måste ta ansvar och arbeta tillsammans mot ensamhet. Men för att strategin inte ska stanna vid dessa ord krävs konkret handling.
Det jobbet behöver göras av den gemensamma välfärden i samverkan med civilsamhället. Ytterst ansvarig för att ge oss de förutsättningar vi behöver är regeringen.
Vi är helt eniga med Folkhälsomyndigheten om att fokus måste ligga på att förstärka det arbete som redan pågår. Därför vill vi ge socialminister Jakob Forssmed (KD) två förslag för att vi som pensionärsorganisation ska kunna växla upp vårt dagliga arbete i kampen mot ensamheten.
- Höj det årliga statsbidraget till pensionärsorganisationerna. Att skapa gemenskap och social sammanhållning är själva kärnan i vår verksamhet. Det är något vi gör året runt, över hela landet, genom musikkvällar, jympa, kurser, resor och uppsökande verksamhet.
Men de ekonomiska förutsättningarna har hårdnat då vi, precis som andra, sett kostnaderna för lokaler, mat och resor skena på grund av inflationen. Trots det har stödet till landets pensionärsorganisationer legat stilla de senaste fyra åren. Att höja medlemsavgifterna har inte varit ett alternativ för oss, för vi vill inte att äldre ska tvingas gå ur vår gemenskap av kostnadsskäl. Om regeringen menar allvar med ensamhetsstrategin är det därför dags att höja statsbidraget.
Det absolut viktigaste är ett långsiktigt höjt grundstöd till vår kärnverksamhet. Särskilda projektpengar är en bonus, vilket även styrks av Folkhälsomyndigheten.
- Säkra äldres delaktighet i den lokala demokratin – lagstadga pensionärsråden. En annan central del i vår verksamhet är att löpande uppmärksamma och motverka strukturella hinder som begränsar äldres vardag. Vi arbetar för jämlika pensioner, god vård och omsorg, bostäder som inte isolerar oss, färdtjänst och kollektivtrafik till rimliga priset och fler insatser mot det digitala utanförskapet. Allt detta som är viktigt för jämlika möjligheter till ett socialt liv.
Här är kommunernas och regionernas pensionärsråd helt avgörande forum för samverkan mellan pensionärsorganisationer, politiker och tjänstemän. Men råden är inte obligatoriska. För att säkerställa att beslut som fattas lokalt ger äldre goda livsvillkor krävs att vi lagstiftar om pensionärsråden.
Med stärkta ekonomiska och demokratiska förutsättningar står vi redo att göra vårt för att strategin ska omsättas i verkligheten. Vi förutsätter att såväl regeringen som kommuner och regioner har samma höga ambitioner.
Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna
Debattartikeln finns att läsa här på Altinget