Skellefteå visar framfötterna i KPR
Pensionärsråd| Sverige runt | 27 oktober 2017
Pensionärsorganisationerna, SKPF, PRO och SPF kunde triumferande lyfta armarna i en segergest efter att de hindrat nedläggningen av 28 platser på äldreboendet Klockarhöjden. Kommunens sparbeting kom som en chock vid sittande förmöte i det kommunala pensionärsrådet, KPR. Men en enad pensionärsfront fick kommunens ordförande i socialnämnden att backa.
– Vi fick informationen om att de tänkte stänga två avdelningar med 28 platser vid sittande bord. Vi protesterade högljutt och meddelade att det accepterar vi inte, utan begärde ett extra KPR-möte där vi ville diskutera frågan, säger Gulli-Maj Norén, KPR-representant för SKPF Pensionärerna samt kassör i både Skellefteå avdelning 58 och i distriktet. Som ordinarie ledamot i KPR sitter också Mats Marklund, ledamot i styrelsen och sekreterare i distriktet.
Fem dagar senare samlades KPR-deltagarna och Kenneth Fahlesson, socialnämndens ordförande. Det blev en upprörd och stundtals het diskussion. Men när också pensionärsdelegationen kunde visa att de hade kommunalrådet Lorents Burman på sin sida, ändrades beslutet.
– Man skulle spara 36 miljoner kronor, vilket skulle innebära att de boende, där de flesta är sängbundna och svårt dementa, skulle erbjudas hemtjänst. Horribelt, menar Gulli-Maj Norén.
I stället föreslog hon att besparingarna skulle ske genom att skära i verksamhetens budget uppifrån.
Hon säger det med ett litet roat leende i mungipan och skrattar, men att förslaget var allvarligt menat råder det inget tvivel om.
– Vi gjorde protestlistor som vi delade ut, men beslutat att stoppa förslaget kom så snabbt att vi kunde slänga protestlistorna. Efter fem dagar ändrade politikerna ståndpunkt, säger hon och man får en känsla av att här i Skellefteå har KPR en grupp pensionärer som inte låter sig sättas på.
Livaktig avdelning
Skellefteå tillhör en av SKPF Pensionärernas mer livaktiga avdelningar med 2 747 medlemmar. Avdelningen har 25 studiecirklar per vecka och erbjuder bowling, boule, vattengympa, skrivkurser (Min levnadsresa), kurs i dialekter (bondska), vardagsjuridik, säkerhet i trafiken, data för nybörjare och fortsättning och kurs i användning av smartphone och läsplatta. Under 2016 hade avdelningen 1 579 studietimmar.
Och som om inte detta var tillräckligt så har man återkommande resor till olika platser i närområdet, men också kulturresor till bland annat Stockholm.
Det är Kerstin Weidersjö, ordförande i avdelningen som tillsammans med kassören också är ansvarig för studiecirklar och resor.
Vi som samtalat under förmiddagen, delar av styrelsen och redaktören för tidningen, byter lokaler och hamnar i det så kallade köket. Här har herrarnas matlag dukat fram en fantastisk laxrätt till lunch.
Mottagna som hedersgäster
Normalt är det tio herrar som samlas varje måndag. I dag är de nio och det är första matlagningstillfället för hösten. Vi känner oss som hedersgäster, när vi får sätta oss till dukat bord. Normalt är det förbehållet matlagets respektive vid två tillfällen varje termin. Men i dag gör man ett undantag för att visa upp en liten del av den breda verksamhet som man erbjuder.
Sa jag att det var gott?
En fantastisk anrättning av laxfiléer i ugn, fiskkryddor och grädde och till det pressad mandelpotatis blandat med smör och västerbottenost. Citrondricka därtill och en fräsch sallad med olika grönsaker, mmmm…
Det samspråkas vänligt vid bordet, men jag tycker mig skönja en viss rå men hjärtlig jargong och många skratt bekräftar den trevliga samvaron. Det pratas om den fantastiska hjortronsäsongen, om sommarstugor och svampplockning.
Rundtur i staden
Lunchen avslutas med kaffe och kaka, sedan reser sig alla herrar och tar hand om disken. Som en trevlig avslutning får jag en kort rundtur i staden. Vi åker efter Storgatan, ner Köpmangatan och ut på Strandgatan förbi Svandammen och det som förr var läroverket och ut till Bonnstan – böndernas stad i Skellefteå. Det har funnits 70 kyrkstäder, nu finns bara 16 ”levande” kvar – däribland just här. Varje sommar fylls platsen med aktiviteter och marknader.
Det var 50 år sedan jag var i Skellefteå, den stad som var min under sju år i barndomen från lekskola till och med mellanstadiet. Det känns hemma.
- Lax i ugn á la Skellefteå
4 personer
1 laxfilé ca 150 g per person
3 dl grädde
Smör till formen
Salt, fiskkrydda efter smak, buljongtärning
Ugnstemperatur 225 grader
Lägg filén i en smord långpanna med skinnet upp. Grädda i ugnen i ca 5 min.
Tag ut formen och dra loss skinnet. Smula över buljongtärningar (riv med rivjärn). Krydda med salt och fiskkrydda. Slå över 2 dl grädde och grädda i ugnen i ca 20 min. Plocka ut laxen strax innan den är klar och häll över återstoden av grädden.
Servera med pressad mandelpotatis, blanda med 25 g smör och 1 dl västerbottenost. Grönsallad.