Mer skärmtid åt äldre – den digitala tekniken förbättrar vardagen
De flesta av oss pensionärer är digitala. Vi googlar, e-handlar och håller kontakt med nära och kära via sociala medier. Men för en del känns digitaliseringen snarare som ett hot än en möjlighet. Var femte person över 65 år – och var tredje kvinna över 75 år – använder inte internet alls, enligt Svenskarna och internet 2024. När det digitala utanförskapet är ofrivilligt måste det finnas utbildningsmöjligheter, stöd och ekonomiska förutsättningar.
SKPF Pensionärerna arbetar för att bryta utanförskapet och säkerställa att äldre inkluderas i det digitala samhället. Rätt använd kan tekniken göra oss både tryggare och mer självständiga. Så medan yngre generationer uppmanas att minska sin skärmtid, kan vi behöva öka vår. Alla ska på egen hand kunna parkera sin bil, betala räkningar eller boka en läkartid.
För de som behöver vård och omsorg kan modern välfärdsteknik både underlätta och förbättra vardagen, till exempel genom trygghetslarm och läkemedelsrobotar. Men teknik får aldrig ersätta mänsklig kontakt. Syftet får inte i första hand vara att spara pengar eller minska antalet anställda. Det ska inte heller spela någon roll var du bor för att få tillgång till nya digitala lösningar inom vård och omsorg.
SKPF Pensionärerna vill därför se:
- Mer skärmtid åt äldre. För att det ska bli möjligt behöver alla kommuner se till att äldre kan få utbildning och support för att använda digitala verktyg och tjänster i vardagen.
- Jämlik tillgång till välfärdsteknik. I dag är det stora skillnader över landet när det gäller möjlighet att få digitala hjälpmedel och tjänster inom vård och omsorg.
- Teknik för bättre vård och omsorg – inte besparingar. Den digitala tekniken ska frigöra tid för personalen, inte ersätta den. Mänsklig kontakt är alltid viktig.
Tycker du som vi? Bli medlem idag (eller om du redan är det tipsa en kompis)!
Liza di Paolo-Sandberg
Förbundsordförande SKPF Pensionärerna