Ny rapport: Priset på äldres trygghet skiljer stort över landet

Vård och omsorg | 11 november 2024

Ett digitalt trygghetslarm att ha på sig hemma kan vara avgörande för möjligheten att kalla på hjälp vid en fallolycka eller akut sjukdom. Men priset på tryggheten varierar stort beroende på var du bor, visar SKPF Pensionärernas kartläggning av kommunernas avgifter.

Kartläggningen visar att avgiften för ett trygghetslarm för äldre varierar med hundratals kronor över landet. Billigast i landet är stockholmskommunen Tyresö, där ett trygghetslarm är kostnadsfritt för den som bedöms ha behov av det. Dyrast är dalakommunen Älvdalen där månadskostnaden är 573 kronor.

– Trygghetslarmet kan göra en avgörande skillnad för äldres trygghet och säkerhet i det egna hemmet. Men avgiften skiljer stort från kommun till kommun – det är ojämlikt, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

Installationsavgift tillkommer i nästan var tredje kommun
Den genomsnittliga månadskostnaden i landet är cirka 300 kronor. I ett antal kommuner är avgiften under 200 kronor, men i var tionde kommun är den över 400 kronor. Skillnaderna syns även mellan kommuner i samma län.

I cirka 30 procent av kommunerna behöver man även betala en installations- eller startavgift som en engångssumma. Den varierar mellan 111 och 1 433 kronor. Även här är det Älvdalen som toppar listan med högst avgift.

Kräver översyn
Månadsavgiften för trygghetslarm ingår oftast i den så kallade maxtaxan, som sätter ett tak för hur mycket hemtjänsten får kosta. Var och en har också rätt att ha kvar en viss summa pengar för att täcka normala levnadsomkostnader. Det kan göra avgiften lägre.

SKPF Pensionärerna kan ändå inte se hur de stora avgiftsskillnaderna kan motiveras utan efterlyser en översyn av avgiftssystemet.

– Äldres trygghet får aldrig vara en kostnadsfråga. Ingen ska behöva avstå från stöd för att man inte har råd. Därför måste avgifterna inom äldreomsorgen ses över så att det blir mer likvärdigt över landet, säger Liza di Paolo-Sandberg.

Här kan du ladda ner rapporten