Nya förslag för att ge äldre bättre tillgång till läkare

Vård och omsorg | 7 november 2024

Det ska bli lättare för äldre som bor på särskilt boende eller har hemsjukvård att få kontakt med läkare. Det enligt en utredning som lämnats till äldreminister Anna Tenje i dag (7/11 2024). SKPF Pensionärerna välkomnar flera av förslagen, och vill nu att de omsätts i praktiken.

SKPF Pensionärerna ser särskilt positivt på förslaget om att införa ett lagkrav på att äldre ska kunna få en medicinsk bedömning av läkare dygnet runt.  

”Det måste bli lättare för äldre med stora vårdbehov att komma i kontakt med läkare. Därför har vi flera gånger framfört till äldreministern att lagstiftningen behöver skärpas på det området. Nu vill vi se att det här förslaget blir verklighet”, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna. 

Flera rapporter har de senaste åren slagit fast att det finns stora brister i tillgången till läkare och annan vårdpersonal i kommunernas hälso- och sjukvård, bland annat den vård som ges inom äldreomsorgen och hemsjukvården. Var fjärde som bor på särskilt boende tycker till exempel att det är ganska eller mycket svårt att få träffa en läkare vid behov, enligt Socialstyrelsens senaste enkät till alla med äldreomsorg. 

Kommunala läkare inte hela lösningen
Regeringen, och äldreministern, har satt stort fokus vid att lösa problemen genom att ge kommunerna möjlighet att själva anställa läkare. I dag är det regionerna som står för alla läkarinsatser i den kommunala vården. Utredningen föreslår att kommunernas förbud tas bort, men att regionerna fortsatt ska ha grundansvaret för läkarna. 

”Här landar utredningen i en bra lösning. Vi är inte övertygade om att det är kommunalt anställda läkare som kommer att göra susen. Däremot är förslaget om att ta fram bindande regler för avtalen mellan kommuner och regioner jätteviktigt”, säger Liza di Paolo-Sandberg. 

SKPF Pensionärerna bedömer också att flera av förslagen som syftar till att stärka den långsiktiga kompetensförsörjningen inom den kommunala vården är nödvändiga. 

”Förslagen kan bidra till att hälso- och sjukvården blir mer nära och förebyggande. Med en sådan vård kan vi undvika att många äldre åker in och ut på sjukhus eller tillbringar långa, smärtsamma timmar på akuten”, säger Liza di Paolo-Sandberg.