Regeringens välfärdssvek drabbar äldre
Allmänt | 15 april 2024
Den vårbudget som presenterats i dag sätter inte stopp för nedskärningar och varsel i sjukvården. Dessutom är äldreomsorgen fortsatt bortglömd, kommenterar SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.
SKPF Pensionärerna har krävt ett stopp för nedskärningarna i välfärden i samtal med såväl finansministern som sjukvårdsministern. Förbundet välkomnar de sex extra miljarderna till regionernas sjukvård, men konstaterar samtidigt att de inte räcker för att undvika att personal sägs upp.
– Statsministern sviker sitt löfte och det drabbar inte minst oss äldre. Nu blir det uppsägningar och längre köer, och det försämrar våra möjligheter att hålla oss friska och aktiva länge, säger Liza di Paolo-Sandberg.
SKPF Pensionärerna saknar också satsningar på kommunernas äldreomsorg.
– Vi har letat med ljus och lykta efter de kraftiga satsningar som skulle behövas, men kan konstatera att äldreomsorgen återigen hamnat helt i skymundan. De brister och ojämlikheter som uppmärksammades under pandemin finns fortfarande kvar. Samtidigt ser vi nu exempel på att det dras ner på personal som vakar med äldre i livets slutskede och att avgifter för omsorg och färdtjänst chockhöjs, säger Liza di Paolo-Sandberg.
SKPF Pensionärerna anser att regioner och kommuner måste ta sin del av ansvaret, men att sjukvården och äldreomsorgen också måste få långsiktiga och ordentliga resurstillskott från staten. Förbundet menar att kortsiktiga punktinsatser gör det svårt att få till en god och stabil bemanning.
SKPF Pensionärerna ser dock positivt på att regeringen genomför vissa satsningar för att fler ska kunna utbilda sig till undersköterskor och sjuksköterskor.
Slår mot pensioner framöver
Liza di Paolo-Sandberg påpekar även att de nedskärningar som görs i regioner och kommuner nu kan få negativa privatekonomiska konsekvenser framöver. Situationen i dag kan nämligen komma att slå mot pensionerna för välfärdspersonalen, varav majoriteten är kvinnor.
– Dagens lön blir morgondagens pension. Det betyder att bristande arbetsmiljö, dåliga arbetsvillkor, deltidsarbete och låga löner lämnar djupa spår i pensionskuvertet. För att pensionerna ska bli mer rättvisa och jämställda behövs ordentliga satsningar på högre löner och bättre arbetsmiljö i välfärdsyrkena. Den här budgeten ger inte utrymme för det, säger Liza di Paolo-Sandberg.
Tandvårdsreform brådskar
Regeringen har tidigare utlovat en tandvårdsreform med ett förstärkt högkostnadsskydd som ska efterlikna det i övrig vård, och där äldre med sämst munhälsa ska prioriteras. En statlig utredning ska i höst lämna förslag på en sådan reform. SKPF Pensionärerna hade förväntat sig att det skulle ge avtryck i vårpropositionen.
– En reform för billigare tandvård för äldre brådskar. Flera undersökningar visar att allt fler äldre avstår från tandvård för att de inte har råd. Så kan vi bara inte ha det, säger Liza di Paolo-Sandberg.