Så vill EU-politikerna säkra att du får dina läkemedel

Äldrepolitik | 21 maj 2024

Tillgången till läkemedel är avgörande för många äldre. Men det blir allt vanligare att läkemedel tar slut på apoteken. Under Äldreriksdagens debatt inför EU-valet frågades partierna ut om vad de vill göra åt problemet.

Bristen på läkemedel har ökat, både i Sverige och i världen. Mellan 2022 och 2023 fördubblades antalet restnoterade läkemedel i Sverige, enligt statistik från Läkemedelsverket. Läkemedelsmarknaden är global och vi därför beroende av att importera läkemedel från andra länder.

När företrädare för alla åtta riksdagspartier deltog i Äldreriksdagens EU-debatt fick de därför frågan om vad deras parti vill göra på EU-nivå för att säkerställa att alla äldre kan få sina livsviktiga läkemedel.

Nästan alla partier lyfte hur viktigt EU-samarbetet är. SD avvek dock från den uppfattningen. Dick Erixon, SD, menade att Sverige haft en god beredskap men att den försvann när man ”började prata om globalisering”. Han påstod att pandemin var ett exempel på att EU-samarbetet kring läkemedel inte fungerade.
“Den fungerade inte, den här samverkan som man sa skulle vara så bra”, sa Dick Erixon.

Alla de andra partierna sade emot. Anna Maria Corazza Bildt, L, menade exempelvis att EU-samarbetet kring läkemedel gynnat svenskarna under pandemin:
“Många liv har räddats i Sverige. Det här som du kallar globalisering, det kallas frihandel och det är det som Sverige lever av. Att gå tillbaka till protektionism är inte bra för Sverige. Vi behöver en gemensam europeisk beredskap med fri rörlighet. Vi klarar oss inte själva i Sverige.”

Moderaternas Tomas Tobé höll med:
“När det gäller pandemin har EU inget att skämmas för. Utan det här europeiska samarbetet hade vi inte fått fram vaccin så här snabbt.”

Flera av partierna tog upp hur EU kan samarbeta mer, bland annat kring en ny gemensam läkemedelslagstiftning, listor över kritiska läkemedel och investeringar i forskning.
“Mer avtal, mer beredskap och mer gemensamt arbete. För ingen av oss, varken Sverige eller något av de större länderna, kan ju själva sitta på hur mycket lager som helst. Det här är ett område där EU verkligen kan göra jättemycket i sin samverkan”, sa Socialdemokraternas Lena Hallengren.

Du kan se hela debatten här.