SKPF är med och utvecklar ”superhjältedräkt” för pensionärer
SKPF internt | 25 januari 2019
Varje år faller runt 300 000 svenskar så illa att de måste uppsöka sjukhus. Fallskador är dyra för samhället och kan i ett slag förändra livet för gott för den drabbade. Nu ska SKPF Pensionärerna tillsammans med bland annat Kungliga Tekniska Högskolan vara med och utveckla en ”superhjältedräkt” som ska skydda bäraren när olyckan är framme.
Den skyddande dräkten ska framförallt motverka höftskador, men den kommer också att fungera lindrande för känslig hud, bidra till en behaglig kroppsvärme och vara enkel att använda och tvätta.
Exakt hur den kommer att se ut är ännu oklart. Att det inte rör sig om en klassisk superhjältedräkt med mantel och utanpåliggande kalsonger är dock helt säkert. Smeknamnet har dräkten fått enbart på grund av sina egenskaper, den slutliga produkten kommer att vara någon form av funktionsplagg.
Projektet är ännu inne i ett tidigt stadie, där data om fallolyckor inhämtas och forskare undersöker hur avancerade textilier kan samverka med modern teknik. SKPF Pensionärernas roll är framför allt att bidra med kunskap om hur och varför äldre drabbas av olyckorna.
– Vi är jätteglada att kunna vara med och bidra i det här arbetet, säger Mari-Anne Andersson, ordförande i förbundets Trafik- och säkerhetskommitté.
SKPF Pensionärerna är sedan tidigare engagerat i Nationell kraftsamling mot fallolyckor, och arbetar aktivt med att förebygga dessa olyckor bland medlemmarna. Hittills har arbetet handlat mycket om att uppmuntra till balansträning och informera om faran med övermöblering och felmedicinering. Om några år, om allt går som planerat, kan alltså ”superhjältedräkter” bli en minst lika viktig del i arbetet mot fallskador.
– Tanken är ju att äldre som är i riskzonen för fallolyckor i framtiden ska se det som självklart att bära sådana här skyddande kläder i sin vardag, säger Mari-Anne Andersson.