SKPF i debatt inför EU-valet: Kostnadsökningarna måste bromsas

Äldrepolitik | 20 maj 2024

Vad ska göras på EU-nivå för att säkra rimliga priser på mat och el, utan att skada klimatet? Det frågade SKPF:s Liza di Paolo-Sandberg partierna i Äldreriksdagens debatt inför EU-valet den 9 juni.

“EU-valet handlar om demokrati och jämlikhet. Det är viktigare än någonsin att stå upp för de värdena”, sa Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna, under den femte Äldreriksdagen i ordningen.

I år var temat hur landets pensionärer, mer än en fjärdedel av väljarna, påverkas av det stundande valet till Europaparlamentet. Företrädare för alla åtta riksdagspartier medverkade för att debattera fyra olika ämnen. Liza di Paolo-Sandberg inledde debatten om pensionärers hushållsekonomi, och priserna på mat och el.

“Jag tror att i princip alla har påverkats av de senaste årens kraftiga prishöjningar på område efter område. Tillvaron har blivit riktigt tuff för allt fler pensionärer – och det kräver politiska åtgärder på alla nivåer: i Sverige men också i EU”, sa Liza di Paolo-Sandberg.

Samtidigt lyfte hon att många oroar sig över hur konsumtionen påverkar klimatet, och att det måste det bli enklare och mer prisvärt att göra hållbara val. Hon efterfrågade svar från partiföreträdarna:

“Därför vill vi veta vad ni politiker kommer att göra i Europaparlamentet för att vi pensionärer ska kunna få hushållsekonomin att gå ihop – på ett sätt som också är bra för klimatet.”

Här kan du se vad politikerna svarade: Äldreriksdagen 2024 – hela sändningen. I debatten möttes Lena Hallengren (S), Dick Erixon (SD), Tomas Tobé (M), Hanna Gedin (V), Malin Björk (C), Michaela Hollis (KD), Lennart Tonell (MP) och Anna Maria Corazza Bildt (L).

Ålderism, bedrägerier och läkemedelsbrist
De andra ämnena som debatterades var ålderismen kopplat till den växande skaran äldre inom EU, bankbedrägerierna mot äldre och bristen på läkemedel.

Äldreriksdagen anordnades av SKPF Pensionärerna tillsammans med PRO, SPF och nyhetssajten News55.se.