SKPF skriver debattartikel i Dagens Samhälle

Digitalisering | 31 oktober 2024

Att fler äldre blir digitala är en förutsättning för digital äldreomsorg. Det skriver SKPF Pensionärerna idag (31/10) i en debattartikel i Dagens Samhälle. Uppslutningen är stor bakom det kommunala handslaget för digitalisering av välfärden. Nu ska digitalt bli förstahandsvalet inom äldreomsorgen. Men om initiativet ska ge bättre och tryggare omsorg räcker det inte med ett handslag över huvudet på oss äldre, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.

Många av oss pensionärer är digitala. Vi googlar, e-handlar och håller oss uppdaterade via sociala medier. Men för en del känns digitaliseringen mer som ett hot än en möjlighet. Nästan var femte person över 65 år – och var tredje kvinna över 75 år – använder inte internet alls, enligt Svenskarna och internet 2024 

Samtidigt är det just digitaliseringen som förväntas lösa vårdens och omsorgens utmaningar nu när vi äldre blir allt fler. ”Digitalt först” är Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, devis för äldreomsorgen framöver. De flesta kommuner har nu också slutit upp bakom SKR:s handslag för digitalisering av välfärden, vilket bland annat syftar till att välfärdsteknik ska införas brett i omsorgen. 

Här finns ett uppenbart glapp – och det räcker inte med ett handslag över huvudet på oss äldre för att sluta det.  

För att digitaliseringen verkligen ska få genomslag och kunna ge en bättre äldreomsorg måste vi involveras på allvar. Det digitala utanförskapet måste brytas. Fler behöver kunna känna sig trygga med tekniken och förstå nyttan med den för att de ska vilja använda den i sitt vardagsliv. Annars blir den en källa till oro och missnöje. 

Än så länge är tillgången till välfärdsteknik ojämlik över landet, enligt Socialstyrelsen. Bara hälften av kommunerna har exempelvis infört läkemedelsautomater, och det totala antalet användare ligger endast en bit över 2 100. Men rätt införd och använd kan den digitala tekniken bidra till att lösa en del av äldreomsorgens långvariga problem. Välfärdsteknik kan öka äldres trygghet och självständighet. Den kan också frigöra tid för personalen, vilket gagnar både arbetsmiljön och möjligheterna till social samvaro och aktiviteter för äldre. 

För att nå dit kan en del av oss äldre, i motsats till många yngre, behöva öka vår skärmtid. Här är närstående och vi pensionärsorganisationer förstås viktiga, men det räcker inte. Därför är det oroväckande att nära var femte kommun inte erbjuder något stöd till enskilda för att minska digitalt utanförskap, enligt Socialstyrelsen. Det håller inte. Om digitalt ska bli förstahandsvalet i svensk äldreomsorg måste alla kommuner parallellt satsa på exempelvis utbildningar, träffpunkter och supportverksamhet för att inkludera äldre invånare i den digitala utvecklingen. 

För att omställningen ska lyckas måste också äldre över hela landet, även de med låg pension, har råd att använda välfärdstekniken. I dag kan kostnaderna skilja stort beroende på var du bor. Till exempel varierar månadsavgiften för ett trygghetslarm mellan 0 kronor i stockholmskommunen Tyresö till 573 kronor i dalakommunen Älvdalen. Det visar en kartläggning som SKPF Pensionärerna gjort hösten 2024. Utöver det tar en del kommuner ut en installationsavgift på mellan 111 och 1 433 kronor. Det är varken rimligt eller jämlikt. 

Det är även viktigt att inkludera oss äldre i besluten om hur digitaliseringen ska genomföras. Här är den dialog SKPF Pensionärerna och de andra pensionärsorganisationerna inlett med SKR mycket välkommen. Utöver det uppmanar vi alla kommuner att löpande ta upp planerade utvecklingsarbeten för dialog i de kommunala pensionärsråden. Det ger både värdefulla perspektiv och en starkare förankring och förståelse bland äldre i kommunen.  

Många av oss äldre ser hur digitaliseringen kan förbättra vården och omsorgen. Men då måste vi få möjlighet att ha inflytande över utvecklingen, ha råd med tekniken och känna oss trygga med den. 

Det vill vi skaka hand på. 

Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna 

Här finns debattartikeln i Dagens Samhälle