SKPF Pensionärerna skriver debattartikel i SvD
Vård och omsorg | 9 december 2024
Under 2025 vill regeringen spara in drygt en halv miljard genom att ändra i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Såvitt vi har förstått kan det innebära att vi patienter tvingas betala nästan 600 kronor mer för våra läkemedel innan högkostnadsskyddets rabatt börjar gälla.
Det skriver vår förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg i en debattartikel i SvD som publicerades i helgen, tillsammans med ordförandena för Reumatikerförbundet, Astma- och Allergiförbundet och Funktionsrätt Sverige. Ett försämrat högkostnadsskydd för läkemedel kommer att öka ojämlikheterna i hälsa. Därför uppmanar vi sjukvårdsministern och regeringen att lyssna på oss: stoppa planerna på dyrare läkemedel.
Många med sjukdomar som tidigare innebar en dödsdom eller ett livslångt utanförskap kan i dag leva aktiva liv – tack vare läkemedel. Mediciner mot de stora folksjukdomarna, som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, har bidragit till att vi lever allt längre. Personer med reumatiska sjukdomar, svår astma och cystisk fibros vittnar om hur de fått livet tillbaka med hjälp av nya läkemedel.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) beskriver utvecklingen som fantastisk.
Men regeringens budget för nästa år säger något helt annat: statens kostnader för läkemedlen har blivit för höga, nu ska det skäras ner. Under 2025 vill regeringen spara in drygt en halv miljard genom att ändra i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Såvitt vi har förstått kan det innebära att vi patienter tvingas betala nästan 600 kronor mer för våra läkemedel innan högkostnadsskyddets rabatt börjar gälla.
I farans riktning ligger också att de försämringar som aviserats för nästa år bara är början på en stegvis nedmontering av högkostnadsskyddet. Regeringen räknar nämligen med att spara in ytterligare över två miljarder årligen 2026–2027.
Det här är riktigt beska piller för alla oss som är beroende av läkemedel för en fungerande vardag. Och vi är många. Åtta av tio äldre har minst en kronisk sjukdom, enligt Vård- och omsorgsanalys. En av tio i befolkningen lever med någon reumatisk sjukdom, en femtedel har någon funktionsnedsättning och en tredjedel har någon allergisjukdom.
Sjukvårdsministern motiverar regeringens sparplaner med att vi patienter behöver ta ett ”lite större ansvar”. Tro oss, vi tar ansvar för våra sjukdomar och diagnoser. Många av oss lever med dem dag ut och dag in, år efter år.
Vi har dessutom redan behövt betala alltmer av läkemedelskostnaderna ur egen ficka. De senaste fem åren har den övre gränsen för ett frikort på läkemedel höjts från 2 300 till 2 850 kronor, genom årliga uppräkningar.
Regeringens planer på att försämra högkostnadsskyddet än mer kommer speciellt att påverka äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning. Det här är människor som ofta redan har en ansträngd ekonomi. Förslaget är också ett hot mot vår hälsa. Det är väldokumenterat att 40–60 procent av alla patienter med kronisk sjukdom inte tar sina läkemedel såsom läkaren ordinerat, antingen medvetet eller omedvetet. En möjlig orsak är dålig ekonomi, enligt Läkemedelsverket.
Att det redan nu är alldeles för många som tvingas avstå från att hämta ut sina läkemedel för att de inte har råd bekräftas även av en undersökning bland SKPF Pensionärernas medlemmar. Vi hör också om pensionärer som fått sina mediciner tack vare att deras barn skjutit till pengar. Det är uppenbart att ett försvagat högkostnadsskydd kommer att försätta fler i samma situation, och på så sätt öka ojämlikheterna i hälsa och vård. Risken är stor att regeringens önskan om att spara i stället leder till högre kostnader för vård och sjukskrivningar.
Det stämmer att statens utgifter för läkemedel har ökat mycket de senaste åren. Det kostar att forska fram nya läkemedel. Inflationen och den svaga kronan har också bidragit, enligt Socialstyrelsen.
Men det är inte rätt att skjuta över ansvaret för det här på personer med kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Det borde vara självklart för regeringen att prioritera befolkningens hälsa högre. Sverige borde med stolthet kunna finansiera en utveckling som ger jämlika möjligheter för fler att leva aktiva och långa liv.
Innan budgeten för nästa år klubbas i riksdagen i december finns det chans att dra tillbaka besparingen. Därför uppmanar vi sjukvårdsministern och regeringen att lyssna på oss: stoppa planerna på dyrare läkemedel.
Liza di Paolo-Sandberg
förbundsordförande SKPF Pensionärerna
Lotta Håkansson
förbundsordförande Reumatikerförbundet
Mikaela Odemyr
förbundsordförande Astma- och Allergiförbundet
Nicklas Mårtensson
ordförande Funktionsrätt Sverige