Stoppa höjningen av högkostnadsskyddet!

Vård och omsorg | 20 januari 2025

Högkostnadsskyddet kan komma att försämras kraftigt från och med 1 juli i år. Något som vi reagerar kraftigt mot då många av våra medlemmar redan nu ängslas över sin hushållsekonomi. Tillsammans med 26 andra medlemsorganisationer har vi idag (20/1 2025) skrivit en debattartikel i Aftonbladet, om den oro som nu finns hos våra medlemmar. Vår uppgift är att värna om våra medlemmar och alla andra som våndas över den sten på börda som planeras av regeringen. Politikernas uppgift blir att hitta andra lösningar än ett försämrat högkostnadsskydd när samhället måste spara pengar.

Här kan du läsa debattartikeln i Aftonbladet och här kan du skriva under namninsamlingen om att stoppa förslaget om ett försämrat högkostnadsskydd

Här följer debattartikeln i sin helhet:

Stoppa höjningen av högkostnadsskyddet
27 organisationer: Det här är ett nödrop från våra medlemmar

Många av våra medlemmar våndas över att högkostnadsskyddet för läkemedel kan komma att försämras kraftigt den 1 juli i år.
Hushållsekonomin är redan körd i botten för stora grupper, därför måste vi stoppa förslaget. Regeringen vill att folk ska betala en högre egenavgift inom högkostnadsskyddet för läkemedel. Det väcker oro och uppgivenhet i stora befolkningsgrupper.

Vi som arbetar med kroniskt sjuka, pensionärer och människor med funktionsnedsättning har fått många kommentarer i sociala medier, samtal och mejl där människor undrar hur de ska få ihop sin ekonomi framöver. Det är studenten som skriver att en stor andel av CSN-bidraget går direkt till mediciner och andra omkostnader för flera diagnoser. Det är den medelålders kvinnan som måste leva på sjukersättning och som förtvivlat berättar om hur olika kostnader staplas på varandra. Och så har vi pensionären med garantipension som ängslas över hushållsekonomin, dyrare mat, högre hyra och som lök på laxen; ökade kostnader för medicin.

Regeringens förslag innebär att kostnadstaket för högkostnadsskyddet för läkemedel höjs från 2 900 kronor till 3 800 kronor utifrån 2025 års prisbasbelopp. Beloppen inom den så kallade högkostnadstrappan höjs också i varje steg. Dessutom ändras det första trappsteget så att patienten betalar 75 procent, i stället för 50 procent, av kostnaden i det intervallet.

En knapp tusenlapp kan tyckas lite, men det är mycket pengar för den som inga pengar har när det allra nödvändigaste är betalt. Medlemmar vittnar om hur de redan i dag måste avstå från nya vinterskor och vinterjacka eller att de tvingas välja mellan kurslitteratur och medicin.

Samtidigt visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort av hushållens privatekonomi att flera grupper kommer att gå back ekonomiskt under 2025, jämfört med 2024.

En garantipensionär i hyresrätt kommer att gå 70 kronor back i månaden. Studenter i studentboende går 33 kronor back och personer som är arbetslösa får räkna med 450 kronor mindre i plånboken per månad under 2025. Utöver detta har många varor och tjänster blivit avsevärt dyrare på grund av de senaste årens inflation. Matpriserna har till exempel gått upp med cirka 25 procent sedan 2022, enligt en ny rapport från Matpriskollen. Kostnadsökningarna kanske kan vara hanterbara en och en. Men när man lägger ihop dem och adderar en sämre hushållsekonomi kan resultatet bli förödande. Varifrån ska pengarna tas, undrar den ensamstående trebarnsmamman som måste ha läkemedel mot sin kroniska sjukdom, men också hjälpmedel, kontinuerliga läkarbesök, transporter samt mat, kläder och allt annat som växande barn behöver.

Efter nödrop från våra medlemmar har vi som företräder olika organisationer och förbund gått samman för att stoppa förslaget om ett försämrat högkostnadsskydd. Den 17 februari är sista datum för att lämna in remissvar, och just nu pågår bland annat en namninsamling som på bara några timmar fick tusentals namnunderskrifter. Vår uppgift är att värna om våra medlemmar och alla andra som våndas över den sten på börda som planeras av regeringen. Politikernas uppgift blir att hitta andra lösningar än ett försämrat högkostnadsskydd när samhället måste spara pengar.

Lotta Håkansson, förbundsordförande, Reumatikerförbundet
Conny Allaskog, ordförande Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH
Sandra Alm, tf förbundsordförande, Blodcancerförbundet
Carina Alm, förbundsordförande, ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet
Anna Bergkvist, förbundsordförande, Sköldkörtelförbundet
Marina Carlsson, förbundsordförande, Personskadeförbundet RTP
Lefteris Constantinou, ordförande, Förbundet Blödarsjuka i Sverige
Thomas Dahlgren, ordförande, RG Aktiv rehabilitering
Carl-Axel Elmén, ordförande, Riksförbundet Balans
Eva Eriksson, förbundsordförande, SPF Seniorerna
Conny Erixon, ordförande, Psoriasisförbundet
Karl Gustavsson, förbundsordförande, Mag- och tarmförbundet
Håkan Hedman, förbundsordförande, Njurförbundet
Christina Heilborn, förbundssekreterare, Riksförbundet FUB
Magnus Klang, ordförande, Prostatacancerförbundet
Åsa Konradsson-Geuken, förbundsordförande, Schizofreniförbundet
Lise Lidbäck, förbundsordförande, Neuro
Åsa Lindestam, ordförande, PRO
Nicklas Mårtensson, ordförande, Funktionsrätt Sverige
Tony Nilsson, ordförande, Mun och halscancerförbundet
Mikaela Odemyr, förbundsordförande, Astma-och allergiförbundet
Marie-Louise Olsson, ordförande, Riksförbundet fibromyalgi & långvarig smärta
Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande, SKPF Pensionärerna
Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR – delaktighet handlingskraft rörelsefrihet
Peter Söderlund, förbundsordförande, Tandhälsoförbundet
Maria Westerlund, förbundsordförande, Riksförbundet Sällsynta diagnoser
Jenny Wetterling, talesperson, Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH