Viktigt att säkra public service finansiering

Allmänt | 16 september 2024

Politikerna måste se till att SVT, SR och UR får tillräckliga resurser kommande år. Det är också viktigt att företagen tar fortsatt ansvar i kampen mot ålderism, menar SKPF Pensionärerna, SPF och PRO i ett svar på den nya public service-utredningen.

En kommitté med politiker från alla åtta riksdagspartier har utrett vilka regler, villkor och resurser public service-företagen ska ha de kommande åren. En fråga som vållat debatt är hur mycket pengar SVT, SR och UR ska få. I ett gemensamt remissvar uppmanar Sveriges tre största pensionärsorganisationer regeringen och riksdagen att säkerställa att public service-bolagen får de medel som krävs för att fortsätta vara en stark och oberoende röst i det svenska medielandskapet.  

“SVT, SR och UR måste få de resurser som krävs för att de ska kunna leverera ett brett programutbud med hög kvalitet och tillgänglighet, men också leva upp till de ökade kraven på säkerhet och beredskap”, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna. 

”Inte bara skrynkliga händer”
Organisationerna lyfter också fram att det är viktigt att public service fortsätter att främja jämställdhet och mångfald, och att företagen har ett stort ansvar för att spegla äldre på ett sätt som motverkar ålderismen i samhället.  

“Vi äldre är en viktig målgrupp för radio och tv i allmänhetens tjänst – för mer än en femtedel av allmänheten är äldre. Det måste synas och höras i det som sänds”, säger Liza di Paolo-Sandberg, och fortsätter:
“Det ska inte bara vara bilder på passiva, skrynkliga händer och sköra personer som väntar i vårdens korridorer. Därför trycker vi särskilt på vikten av att fortsätta den dialog som våra organisationer byggt upp med public service, där vi träffas och diskuterar sådana här frågor.”

Måste vara tillgängligt för alla
Ytterligare en fråga som organisationerna betonar i remissvaret är att alla måste kunna ta del av public service, oavsett funktionsnedsättningar och digital kompetens. På den punkten välkomnar organisationerna förslaget att kraven på tillgänglighet ska gälla oavsett vilken teknik som används.  

“Det är också bra att utredningen landade i att SVT och SR ska få fortsätta att komplettera rörlig bild och ljud med text. Utan text skulle till exempel landets 1,5 miljoner hörselskadade ställas utanför stora delar av public service-utbudet”, säger Liza di Paolo-Sandberg. 

När det gäller utredningens förslag om att öppna upp för färre SVT- och SR-kanaler i marknätet kräver organisationerna att sådana beslut bara får fattas om det inte försämrar för dem som fortfarande är beroende av dessa sändningar.