Viktigt att stötta personalen att klara språkkraven
Vård och omsorg | 4 december 2024
SKPF Pensionärerna välkomnar förslagen om språkkrav för personal inom äldreomsorgen. ”Det är viktigt att den personal som behöver det får stöd att utveckla sina språkkunskaper”, kommenterar förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg.
I dag tog äldreminister Anna Tenje (M) emot en statlig utredning med förslag på regler för omsorgspersonalen språkkunskaper. Redan 2011 införde Socialstyrelsen rekommendationer om att personalen bör ha ”förmåga att förstå, tala, läsa och skriva svenska”. Nu vill regeringen skärpa kraven.
– Det är tydligt att det behövs skarpare krav. Många av våra medlemmar kan ge exempel på hur tokigt det kan bli när kommunikationen med omsorgspersonalen inte fungerar. Bristande språkkunskaper kan också orsaka otrygghet och rena säkerhetsrisker, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Liza di Paolo-Sandberg, som deltagit i utredningens arbete.
Utredningen föreslår en ny bestämmelse i socialtjänstlagen om att socialnämnden i varje kommun ska arbeta för att utveckla personalens språkkunskaper till en viss nivå. Däremot förslås inget språkkrav för anställning.
Förbundet ser positivt på utredningen, och välkomnar särskilt fokuset på att ge den personal som behöver det bättre möjligheter att utveckla sina svenskkunskaper.
– Det är viktigt att alla de som arbetar i omsorgen får förutsättningar att lära sig tillräckligt bra svenska. Arbetsgivaren har ett stort ansvar för att ge hjälp och stöd. För äldreomsorgen är helt beroende av att personer med annat modersmål än svenska arbetar där, säger Liza di Paolo-Sandberg.
Ytterligare ett förslag från utredningen är att det ska införas ett ”Svenskalyft” med statliga bidrag till kommunerna. SKPF Pensionärerna ser positivt på en sådan satsning, men anser att det är viktigt att den blir långsiktig och kompletteras med medel till annan vidareutbildning.
– Det är helt nödvändigt att staten stöttar kommunerna ekonomiskt i arbetet med att förbättra äldreomsorgen. Det gäller personalens språkkunskaper, men det gäller även annan kompetensutveckling. Därför vill vi också att Äldreomsorgslyftet, som ger personal möjlighet att utbilda sig på arbetstid, ska permanentas, säger Liza di Paolo-Sandberg.